Har du spørsmål om kastrering?

Må katten ha et kull med kattunger før kastrering?

Katter har ikke behov for å få kattunger for at de skal utvikle seg normalt. Tidlig kastering har vist seg å ha positive helseeffekter.

Vil katten min forandre personlighet?

Ja, til det positive! Kastrerte katter slåss mindre og streifer mindre. Det er dermed mindre risiko for at katten blir skadet eller blir borte.

Vil det ikke bli fritt for katter hvis alle kastreres?

Det vil alltid være katter som er ukastrerte og dermed reproduserer. Det er ingen fare for at det ikke fødes flere kattunger.

Skal vi bestemme om katter skal få lov til å reprodusere seg?

Ved å domestisere katten har menneskene gjort den avhengig av oss. Ved å ta en katt inn i familien har du ansvaret for din katt og for at det ikke blir enda flere hjemløse katter.

Er det ikke dyrt å kastrere katten sin?

Du er ansvarlig for at din katt skal være frisk og ha god velferd. Det kan fort bli dyrt å fostre opp et kull med kattunger eller gjentatte veterinærbesøk ved skader og sykdom hos den ukastrerte hannkatten.

Kan ikke katten få p-piller?

P-piller gir økt risiko for kreft, livmorbetennelse og diabetes. I tillegg er p-piller et usikkert valg fordi katten kan kaste opp/spytte ut pillen eller ikke være hjemme når pillen skal gis.

Hva er forskjellen på kastrering og sterilisering?

Kastrering og sterilisering er to forskjellige inngrep som begge gjør dyret steril, men virkningen av inngrepene er noe forskjellig.
Kastrering er det vanligste inngrepet. Her fjernes de kjønnsproduserende kjertlene og dyret mister både trangen til å lete etter make, behovet for å markere og selvfølgelig muligheten til å formere seg.

Ved sterilisering kuttes kun eggleder/sædleder noe som vil medføre at dyret mister evnen til og formerer seg, men katten vil fortsatt ønske å finne en make og fortsatt ha trang til å sloss for å markere sitt område.